Distrikt mijenja Zakon o vlasništvu Brčko nema bazu o nekretninama

Građani Brčko distrikta će, ukoliko se izmjeni Zakon o vlasništu, moći da postanu vlasnici nekretnina u čijem su posjedu duži vremenski period.

Image for news

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić navodi da je podnio inicijativu za izmjenu zakona, te da je nacrt o izmjeni Zakona o vlasništvu prošao prvo čitanje u Skupštini, a održana je javna rasprava. Kadrić ističe da se pokazalo da rješavanje pitanje vlasništva u Brčkom, neće biti nimalo lako.

Pravobranilaštvo Brčko distrikta kao jednu od glavnih prepreka vidi nepostojanje baze podataka o nekretninama u vlasništvu Distrikta. Uspostavljnje i vođenje baze podataka je zakonska obaveza Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, koja bi prema nedavnom zaključku Skupštine ovaj posao trebalo da obaviti u roku od dva mjeseca.

Dijana Glišić, v.d. direktora Kancelarije, kaže da imaju internu bazu sa podacima o imovini, kao i popis svih institucija.

– Baza podatka postoji, ali ona vjerovatno nije u obliku kome je potrebna za ovaj zakon. Ona sadrži podatke koje smo koristili u postupku raspolaganja, odnosno kupovine, prodaje ili zakupa nekretnina, ali ne i podatke o nekretninama na koji će se ovaj zakon odnositi – kaže Glišićava.

Dodaje da se ne mogu popisati nekretnine koje se, između ostalog nalaze i u užem dijelu grada, a prije okončanja postupaka pred pravosudnim institucijama.

 Usvajanjem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima 2001. godine ukinut je institut održaja, koji je potrebno opet uvesti. Međutim, to se ne može riješiti predloženim izmjenama – kaže Mirko Simić, advokat. On kaže da to nije moguće uvesti zbog retroaktivosti primjene, koja je osim u izuzetnim slučajevima zabranjena u Brčkom.

Šaćir Rahman, direktor Zemljoradničke zadruge „Brka“ ističe da zadruge u Distriktu imaju oko 200 hektara na korištenju i oko 300.000 hektara, koje im je u prošlom sistemu oduzeto i dato Poljoprivrednom dobru „Posavina“.

– Važećim zakonom je oduzeta imovina javnim preduzećima, a to isto se pokušava i sa zemljoradničkim zadrugama tumačnjem da pravo korištenja raspolaganja i upravljanja nije stvarno pravo i ono se po službenoj dužnosti briše – kaže Rahman.

Dodaje da je to apsurd koji se pokušava riješiti izmjenama zakona, ali da će predlogom po kome se neće dirati u društvenu, odnosno imovinu Distrikta cementirati postojeće stanje.

– Brčko nikada nije bio vlasnik ovolike imovine sa kojom danas raspolaže i to se može proveriti – kaže Rahman.

Istovremeno, pravni stručnjaci navode da bi se u Brčkom ovo pitanje riješilo tako kada bi se preuzela rješenja jednog od entitetskih zakona. Međutim, o svemu će presuditi poslanici u brčanskoj Skupštini.

Sticanja prava svojine uređeno u Srpskoj

Advokat Mirko Simić navodi da je dosjelost ili održaj kao način sticanja prava svojine držanjem u posjedu nečije nekretnine regulisano je Zakonom o stvarnim pravima Republike Srpske.

Kaže da ovaj zakon ima redovni i vanredni održaj, pa bi građani lakše sticali pravo svojine na nekretninama koje drže duži niz godina.